Extrainsatser till barn i förskolan ökar kraftigt
MALMÖ  Förskolebarn i behov av extrainsatser ökar så kraftigt att budgeten spräcktes med 15 miljoner.
Nu kan grundbeloppet som varje barn får tvingas sänkas för att finansiera extra­stödet.
Text: Andreas Persson
Mer än 16 000 Malmöbarn går i kommunal förskola. Om ett barn har ett ”omfattande behov av särskilt stöd” kan en förskola an­söka om extrapengar, tilläggsbelopp, för att få hjälp.
Nu ökar antalet barn i behov av stöd så kraftigt att budgeten för tilläggsbelopp spräcktes med 15 miljoner kronor under 2014. Ökningen gjorde att hela förskolenämnden gick back med 5,7 miljoner 2014.

En vanlig beskrivning gäller barn med koncentrationssvårigheter, försenad språkutveckling och som ofta hamnar i konflikter med andra barn. Pojkar är kraftigt överre­presenterade.

Jag antar att det är det som händer på dagis. I synnerhet med för stora  barngrupper.
Så när ska resten av alla föräldrar börja öppna ögonen? Ca 95% har dina barn på dagis..
Hur blir de här barnen som vuxna?

Det är inte hemmaföräldrar som är ufon.
Det är föräldrar som har barnen på dagis..

18 thoughts on “Förskola i kris

 1. Lite intressant hur olika du och jag tänker :)

  Jag tänker: vad bra att dessa barn är i förskolan så att deras problem uppmärksammas och att de kan få det extra stödet. Undra hur det skulle gå om dessa barn bara var hemma och sedan helt plötsligt slängdes in i en stor klass i skolan. Det är ju dessa barn som verkligen behöver förberedelsen som förskolan ger.

  Hoppas att ni också har solsken idag
  Kram

  1. Dagis är ju orsaken till de här problemen!

   Anknytningensteorin går ju ut på att de är trygga barn TILL skolstarten medan dagis fuckar upp det.

   Det är kris i förskolorna. Personal slutar för att de är fullständigt utbrända. För att de mår dåligt över barnen som inte kan vara hemma. För de ser barnen må dåligt. Jag hör dom berätta. Jag ser dom skriva både i forum för utbrända men också i andra forum. De berättar hur det ser ut. Hur det är och förfasas över läget. Hur dåligt barnen mår. Larmrapporter kommer.
   Fåtal föräldrar bryr sig om att ge sina barn av sin tid.

   Själv sätter de inte sina barn på dagis. De tycker också att leken är fööör styrd. Det uppmärksammas flera gånger varje vecka. Men föräldrarna bryr sig inte.
   Tragiskt.

   Kram. Sol. Tyvärr inne hela dagen.

 2. Jag tror inte alls att förskolan orsakar dessa problem. Tror du att språkförseningar och koncentrationsproblem inte fanns innan förskolan fanns? Eller tror du att det är mindre vanligt i länder där färre barn går i förskola?

  Möjligtvis att det är svårare att hitta och hjälpa de barnen när de är hemma, men jag är säker på att de länder med väl utbyggd barnomsorg inte är ensamma med denna typ av problem.

  Det finns inget i anknytningsteorin som säger att barnen måste vara hemma dygnet runt med en förälder tills de börjar skolan. Det viktiga är att det är en bra förskola ( jo, de finns visst) och att det inte är för långa dagar.

  1. Det har forskats på i Danmark. Psykologerna varnar för instutioner.
   Barnförvaring. Jo. Det fanns. Men alla adhd din kommer nu. Fanns inte. Det kommet från sönderstressade barn i em outhärdigt stressad miljö. Vuxna blir utbrända i den miljön. Varför tror du inte barnen blir det? Barngrupperna ÄR för stora. Pedagoger i Sverige varnar för det.
   Om du inte lyssnar på mig. Lyssna på dom. .
   Barnen får det de behöver hemma med föräldrar som inte vill ha barnen på fsk.
   Uppmärksamhet. Tid. Kärlek. De blir uppfostrade av andra vuxna. Inte av jämnåriga 3-åringar..

   Över tre-fyra år kan det vara bra. Men inte före det.
   De finns. Men 30%-40% i Sverige har idag en dålig anknytning. De flesta barn har en arbetsvecka på 9-10 gillar per dag.
   Det är 45-50 timmar på en vecka.
   För en 18 månaders bebis.
   Ett väldigt litet barn. Under tre så ÄR det ren barnpassning. Ett barn under tre kan inte ens berätta om hur den mår eller har det. Barn under tre hör inte hemma på dagis..

 3. Barn under 3 har ingen nytta av förskola, men skadligt behöver det inte vara om dagarna är korta, gruppen liten och personalen bra. Det är synd att det inte ser ut så på alla förskolor, och det är synd att föräldrar måste arbeta långa dagar.

  Hur kommer det sig att ” bara” 30-40% har dålig anknytning när 97% av barnen går på förskola?

  Högre skatt, bättre koll på skattepengarna och 6-timmars arbetsdag, för barnens skull och alla andras också. Då har vi råd med mindre barngrupper och dagarna blir kortare för dem vars föräldrar måste jobba heltid.

  1. Med tanke på den dåliga anknytningen i Sverige idag och de långa dagar de flesta barn har så det det inte så ljust ut. Inte heller bristen på personal och pengar gör att barnen mår bättre.
   De flesta förskolor är skadliga. Annars hade jag inte engagerat mig så.
   Tycker synd om barnen vars föräldrar inte gör något.

   Nä. Det gällde alla barnen. Inte de som gick på dagis. Skulle gissa att det är barnen med yttre avlastning och mindre timmar.

   6 timmars. Låtersom FIs ideologi?
   Ska man gå ner i lön? Många kommet inte ha råd med det. Det kommet i så fall drabba barnen.

   Eller vem ska betala för mindre tid? Tror knappast chefen vill betala lika mycket för att flera anställda ska jobba mindre tid. Eller flera nya anställda. Det blir väldigt dyrt. Orealistiskt. Tyvärr. Tror inte på det.

 4. Vad fi tycker har jag ingen aning om.

  Tanken är att 6-timmar ska räknas som heltid och att man ska ha bibehållen lön. Detta leder förmodligen till mindre kostnader för sjukskrivningar och att folk orkar arbeta längre så lägre kostnader för pension. Vi är mer effektiva om dagarna är kortare och därför har Toyota ( kanske fler, jag vet inte) frivilligt förkortat arbetstiden till 6 timmar.

  Jag läste om ett äldreboende i Göteborg där de på försök har infört 6-timmar och de har fått anställa 14 undersköterskor för att täcka upp. Även om det så klart är en kostnad att anställa fler, så är vinsterna med minskad arbetslöshet väldigt stora. Framförallt för individen som får jobb , men även rent samhällsekonomiskt med ökad efterfråga

  1. Det låter verkligen jätte, jättebra. Men det är att ge bort pengar och ingen ger bort pengar idag.( Jag är lite rädd för Gudrun Schyman, hon tycks ha lärt för att luras och dupera små lättlurade naiva unga damer.)

   När. Har. Politikerna någonsin tänkt i förra steg? Nämn en gång. Gärna sista 10 åren.

   Bra Toyota. Jag tror det kommet floppa. Könet bli för dyrt och de står inte för sjukpengar..
   Synd att inte fler företag hakar på.
   Håller med. Det är en bra grej. Synd att inte politiker fattar bra saker.

 5. Det fick att reglera arbetstiden till 10 timmar en gång i tiden. Dessförinnan var det vanligt med både 12 och 14 timmar. Senare gick det att minska tiden till 8 timmar. Jag tror definitivt att man kan minska den till 6.

  Toyota förkortade arbetstiden för 11 år sedan och de har tjänat på det.

  Jag gillar inte heller FI och jag har ingen aning om vad de anser om denna fråga. Däremot tycker jag att Schyman är härlig men det är en annan diskussion.

  Jag förstår faktiskt inte din fråga, den om politiker de senaste tio åren.

  1. Det var längesedan världen gick att göra fin politiskt.
   Det vore trevligt om det gick att minska till 6. Men såvitt jag vet är det ingen som aktivt jobbar med det.
   Toyota.. lönar det sig i Sverige nu?

   FI är crazy. 6 timmars är en av deras sakfrågor har jag för mig.
   Schymans..sätt är manipulativt, skataktigt, maktgalet och lögnaktigt.

   Det jag syftade till är att politikerna idag inte kan bete sig med klass. De beter sig lika dåligt som usaiskt wt. Vidare så klarar de flesta inte tänka i flera steg. Alls. Konsekvens.
   Dagisbarn mår dåligt! Vi ger de mindfullness och massage. Terapi.

   Istället för att ändra dagismodellen. Så är de funtade. Politikerna.
   Istället för att bättre hyigen och minska barngrupperna gör att slippa vab så vill de ta in folk från af. Typ. Förstår du nu?
   Batteri dåligt. Skriver snabbt.
   Kram

 6. Ja, de upplever att det lönar sig. Personalen är effektivare och kostnaderna för sjukskrivningar har minskat.

  Synd att du har så låga tankar om politik och politiker. Jag tror faktisk att de allra flesta politiker har en genuin vilja att förbättra ( utifrån deras synsätt) samhället. Men så kanske jag tycker bara för att jag är gift med en (hobby-)politiker :)

  Nu ska jag lägga mig mellan mina barn och sova.

  Godnatt

  1. Politiker fattar inte lösningar som är på sikt. Ja. De har inte förtjänat några högre tankar från mig. Lovar. Ljuger. Beter sig som idioter. Skäms när man ser dom sänka vandra verbalt i tv. Beter sig som omogna.. de är maktgalna, manipulativa barnungar. Sandlåda. Saknar klass. Smaklösa.
   Nä. De har en agenda redan innan.
   Ja. Antagligen så. Riksdagen är ett skämt i resten av världen. Läservmsn utländska tidningen så..
   :) skönt. Hoppas du fick sömn. Jag låg på samma sida. Inklämd. Ont nu.
   :)

 7. Har inte varit på et enda bra dagis och jag har varit på några när jag arbetade som vikarie. Det gjorde ont i hjärtat vid många tillfällen.

  Mins särskilt en liten pojke tror han var runt 4 år då, han lämnades på dagis av sin mamma som hade bråttom. Man såg på honom att han inte mådde bra, mamman sa något om att han sovit dåligt eller något men att han säkert skulle piggna till snart.

  Den ordinarie personalen sa åt honom att gå och leka med de andra, men han orkade knappt ta av sig kläderna. Jag tog då med honom in i ett lugnt rum och bädda ner honom bland kuddar och filtar och pratade med honom.

  Han sa att han inte alls kände sig bra, syntes på hela pojken att han var sjuk och borde ha fått ligga nerbädda hemma i sin säng. Jag stod på mig hela dagen mot den ordinarie personalen att han inte skulle behöva gå ut och att han skulle få vara ifred och vila.

  Tyvärr finns det inte alltid någon som är förstående och tar hand om barnen på dagis. Var många andra tillfällen som jag tog barnens parti mot den ordinarie personalen eller fick trösta dem och prata med dem i ett annat rum när ingen annan såg. De barnen som ansågs som bråkiga och jobbiga tydde sig till mig för de visste att jag lyssnade på deras version av saker och ting och inte dömde ut dem för att vara de som gjorde allt dåligt jämt.

  Det är brutalt när det kan vara över 30 barn med två fröknar och en vikarie på en yta av tre små rum och ett lite större där man äter.

  Tycker helt som dig när det gäller dagis och hoppas innerligt att det ska ändras, synd att dagmammorna har försvunnit. Och oavsett om det är dagis eller dagmammor så ska barnen inte vara där över 50 timmar i veckan eller mer.

  1. Får jag göra det här till inlägg? Vill du berätta? Gästinlägg? Så det blir ändring? <3 Tack för att du delade. Vet fler som berättar samma. Många fler. De gör det i slutna grupper. Syns inte då.

   1. Du får gärna göra det till inlägg, tycker det är viktigt att det kommer ut hur det faktist är. Ska se om jag kan ta mig lite tid att skriva något mer som jag kan skicka till dig som du får lägga ut om du vill.

   1. Tack :) det värmer att få höra.
    Tycker det är så bra att du lyfter fram sådana här frågor som hur dagisen är och att barn faktist behöver få närhet och vara en del av familjen och inte bara ett tillbehör som man lämnar bort så fort man bara kan.

    Minns själv hur skönt jag tyckte det var att få vara hemma med min mamma när jag var liten och baka bullar, vara i skogen och allt vad man hittade på. Så borde alla barn få ha det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>