Skuldbelägga? Eller förbättra förskola? Vilket är det bästa för barnet?

Psykologen Eva Rusz skrev en debattartikel här i tidningen i förra veckan. Det var en rak och direkt sak: Man bör inte sätta barn under två år på dagis. De behöver få anknyta till sina föräldrar under sina första år. Får de inte göra det, kan de få känslomässiga problem längre fram i livet.

Jag har inte läst den forskning som Eva Rusz plöjt igenom, så jag tänker inte polemisera med henne. Men om jag nu skulle vilja det, så vet jag åtminstone vad jag borde göra. Idén är rätt enkel.

Jag borde bemöta hennes argument.

Hänger ni med? Läsa det hon skrivit, granska det hon påstår och gräva fram uppgifter som talar mot hennes ståndpunkt.

Fortfarande med? Bra. Ni verkar tillhöra en minoritet. För Eva Rusz fick mothugg. Men i stort sett ingen kritiker bemötte hennes ­argument, annat än i förbigående. Det vanligaste ­ordet var i stället olika former av ”skuldbelägga”. ”Lägg ­inte skuld på arbetande mammor”, ”Eva, du skuld­- be­lägger många föräldrar med knappa resurser”.

Annorlunda uttryckt: Eva Rusz gör fel, inte för att det hon skriver är fel, utan därför att det hon skriver är jobbigt att läsa. För att borra ännu djupare i det outtalade: Det är alltid fel att få någon att känna skuld.

Är inte det intressant? Vi är tydligen den första generationen som inte ska behöva känna skuld för något. ­Vilken tur.

Fast det funkar ju inte så. De flesta av oss känner skuld. Det är en följd av att vi har samvete. Det finns ­ diagnoser för folk som saknar ett sådant. Det intressanta är förstås om vi har anledning att känna skuld eller inte. Och det för oss tillbaka till vad Eva Rusz ­ påstår i sak. Det kritikerna struntar i.

Låt oss anta att vi har dagis, inte för barnen, utan för föräldrars självförverkligande och en skattehungrig stat. Att de pedagogiska svep­skälen till att lämna bort en ettåring fem dagar i veckan, är just svepskäl. Att vi byggt in oss i ett samhälle där det både krävs jättelöner och självuppoffring för att ge små barn vad de behöver.

Om det är så, bör vi ­inte ­känna skuld? Vi gör ju fel, trots att vi vet bättre.
Johan Hakelius
14 maj 2012

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article14823216.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article14823216.ab

6 thoughts on “Skuldbelägga? Eller förbättra förskola? Vilket är det bästa för barnet?

 1. Vi har själva inte velat vara hemma tom tre år men har aldrig tänkt tanken att lämna våra skruttar redan vid ett års ålder. V var 1,5 och H kommer vara 1 år och 9 månader. Det känns ok! När v började var jag iaf hemma en dag i veckan vilket kändes skönt. Vi får se hur det blir den här gången.

  1. Leah är ju 1.5 nu och det finns inte på kartan att lämna bort henne. Hon är i en fas med att ha koll på mig precis hela tiden. Pappa duger inte alls. Att lämna henne nu hade brutit sönder henne totalt. Det hade gett henne permanenta skador. En dag i veckan är ju jättebra! Hoppas ni får möjlighet att göra det igen. <3

 2. Alltså en fördel jag såg med att vänta lite mer iaf var ju att v hade börjat prata och kunde förmedla sig hyfsat. H kommer troligtvis ha ännu bättre språk vid fsk-start. När v var ett sa han sitt första ”ord” – ”ba” som betydde boll/ballong. Det kommer man inte så långt med.

  1. Lily var över tre när vi testade och det kändes jobbigt. Men typ ok. Hon gillade det. Däremot var min känsla att det var fel. Anledningen är att jag är rätt slut och inte orkar upprätthålla umgänge lika kontinuerligt vilket hon behöver eftersom hon är ett väldigt utåtriktat barn. Hade jag haft mer ork efter allt hade vi inte ens övervägt att testa det.
   Det är exceptionellt bra att vänta tills de kan berätta hur de har det.
   Önskar att fler som har möjlighet prioriterade sina barn först.

   För min del kändes det bara fel. Hela vägen. Jag är tvungen att lyssna på min känsla för att må bra i magen. <3

   Haha sötnöt! Nä. Det kommer man inte långt på. <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>