Infochock! ”Desto mer jag läser om amning desto mer förvånad blir jag” Infochock!

För att producera bröstmjölk, smälter mödrar sitt eget kroppsfett. Förstår du? Vi löser bokstavligen upp vårt eget fett. Vi börjar med ”gluteal-femoral” fettet, aka våra rumpor och gör det flyttande för att mata våra bäbisar.

Före och efter födseln av min dotter för 10 månader sen var jag översvämmad av goda råd från välmenande, väldigt påstridiga hälsoutövare, föräldraboksförfattare, mammabloggare, journalister, och påstridiga främlingar.
”Bröst var bäst.” Budskapet var tydligt. För att vara en bra mamma var jag tvungen att amma.

Men amma var är mer än att vara en bra mamma. Och bröstmjölk är mer än bara mat:
Det är kraftfull medicin och på samma gång en  stark kommunikationskanal mellan mor och barn. Det är förbluffande. Och det ska det vara, receptet för modersmjölk har kvinnliga kroppar utvecklat i 300 miljoner år.

Utgången är dock relativ:
En prematurfödd bäbis på neonatal med intensiv/akutvård eller en bäbis som växer upp på landsbygden i afrikansk by med en hög andel infektionssjukdomar och med noll tillgång till vatten kommer signifikant att gynnas av bröstmjölk före konstgjord bröstmjölk, kallas ersättning än en frisk, fullgången bäbis som är född på ett modernt sjukhus.

Vi får också höra att ammade barn får högre IQ och mindre andel av barnfetma än ersättningsmatade barn.
Jag förstår varför folk finner det lockande. Men jag planerar inte att uppfostra min dotter att förstå intelligens som bevisas genom en testpoäng eller för att mäta hälsa och skönhet genom body mass index.

Mer lockande för mig är rena raka fakta om bröstmjölk:
Det innehåller alla vitaminer och näring en bäbis behöver de sex första månaderna i livet (Ammade bäbisar ska inte ens dricka vatten, bröstmjölk tillgodoser all nödvändig vätska.) och mjölken har många bakterie och sjukdomsskyddande, sjukdomaattackerande substanser som hjälper till att skydda bäbisen från sjukdom.
Åh! Även:
Näringen och de immunologiska komponenterna i bröstmjölk ändrar innehåll varje dag, beroende på den speciella, individuella behovet en bäbis har. Ja, det stämmer och jag ska förklara hur det går till alldeles strax.Inte ens i närheten av sanningen tillhandahålls av läkare, amningsrådgivare eller internet om det här sinneshäftiga karaktärsegenskap mjölk har.

Jag tog beslutet att amma ungefär samtidigt som jag blev erbjuden ett heltidsarbete som matrecensent.
Varje morgon kl 7 ammade jag min dotter. På kontoret, pumpade jag två gånger per dag. När jag kom hem, ammade vi och kl 19 så ammade vi innan hon sov. Fåtal kvällar gick jag ut och åt pga jobb.

I sex månader på raken, vaknade jag varje natt kl 3 och pumpade mjölk i en halvtimma för att ligga före det ökade behovet. (Tre på natten är om möjligast den mörkaste, mest ensamma och mest tysta timma på natten men jag hade det mest trygga rytmiska ljud från min blekt gula bröstpump som höll mig sällskap.)
De 10 senaste månaderna har det inte funnits en minut i mitt liv då jag inte tänkt på, skrivit om, ätit och eller producerat mat.

Livsmedel definierar oss som de djur vi är – människa med ett grundläggande behov av näring , inte bara för överlevnad utan också vilka vi är som människor : personer med familjer, historier , berättelser , egenheter . Varje dag , kalorier , vitaminer , och även ledtrådar om kulturen. Jag är ett  flöde , jag droppar, läcker och det skvätter ur mina bröst , färgar mina kläder och gör min hud klibbiga . Och varje dag ,undrar jag vad detta mirakulösa ämne innehåller.

” Människor tenderar att underskatta vad mjölk är ”, säger Katherine Hinde , biolog och docent vid Centrum för Evolution och medicin vid School of Human Evolution & social förändring vid Arizona State University. Hon driver också en mycket rolig , mycket informativ och djupt nerdy blogg Däggdjur Suger … Mjölk!

”Det är delvis därför att du går till affären och där finns en hel gång tillägnad till att köpa mjölk som bokstavligt talat är homogeniserad , standardiserad mat . Det leder oss att ta modersmjölk för givet .

Men just nu, forskare som Hinde – en blandning av evolutionsbiologer, mejeriforskare , mikrobiologer , antropologer , och livsmedelskemister- undersöker mjölk , och närmare de undersöker, desto mer komplext är fynden.

Näringsmässigt är bröstmjölk komplett och perfekt föda , en perfekt kombination av proteiner , fett , kolhydrater och näringsämnen . Råmjölk , den tjocka gyllene vätska som först kommer ut ur en kvinnas bröst efter förlossningen ( eller ibland veckor innan , så många flippade -out moms -till-vara kommer att berätta ) är konstruerad för att vara låg fetthalt men hög på kolhydrater och protein , vilket gör det snabbt och lättsmält för nyfödda i akut behov av dess innehåll . ( Den har också en laxerande effekt som hjälper en baby passera sin betydelsefulla första akterspegel , en skrämmande svart tjärliknande substans som kallas mekonium.)

När råmjölken övergått till vanlig bröstmjölk, som vanligtvis finns några dagar efter en kvinna har fött barn, har 3-5 procent fett och har en imponerande lista av mineraler och vitaminer : natrium, kalium , kalcium, magnesium , fosfor och vitaminerna A , C , och E. Långkedjiga fettsyror som DHA ( en omega – 3 ) ​​och AA ( en omega – 6 ) -alla avgörande för hjärnans och nerv – systemutveckling – också finns i överflöd i modersmjölken .

Den huvudsakliga kolhydraten i bröstmjölk är laktos, som ger kopiösa mängder energi och för att spädbarn ska kunna växa med rasande tillväxt dygnet runt-  ( Nej, nya föräldrar, ni hallucinerar inte – bebisen bara växte sin pyjamas någon gång i mitt i natten.)

Andra sockerarter är också närvarande, inklusive 150 oligosackarider (det kan vara ännu mer, forskarna egentligen bara börjat förstå dem) , komplexa kedjor av sockerarter som är unika för bröstmjölk. ( Jag upprepar : unik för bröstmjölk. ) Dessa oligosackarider kan inte brytas ned av barn ; de finns att mata mikrober som befolkar en bebis matsmältningssystem.

Och på tal om mikrober, det finns massor av dem i bröstmjölk. Människomjölk är inte steril, det är i högsta grad levande, fylld med goda bakterier , ungefär som yoghurt och naturligt jästa pickles och kefir, som håller våra matsmältningssystem i trim. Så modersmjölk innehåller inte bara de bakterier som behövs för att hjälpa ett barn att bryta ner maten, men maten får bakterierna själva att frodas . En ammande mamma kan inte hålla en organism levande utan faktiskt hundratusentals av dem .

Som ett glas rött vin, har bröstmjölk en enkel färg och utseende, men det har nyanser i smak som speglar sitt ursprung (terroir) – moderns kropp . Och det visar sig att precis som alla stora maträtter, innehar modersmjölk en mängd olika dofter, smaker och texturer.

Smaken av bröstmjölk är lika dynamisk som en mors kost . På 1970-talet, erhöll forskare vid University of Manitoba, prover av bröstmjölk från ammande kvinnor och lät dem utvärderas av en grupp smakexperter gällande, smak, kvalitet av sötma och texturer . Det fanns variation över alla prover i alla kategorier, vad som var utmörkande  var tex att en kvinna som nyligen hade ätit mat, hennes mjölk beskrevs som kryddig och het av provsmakare.”

Ammande mödrar intar olika smaker, kimchi, morötter, mynta, blue cheese – går till deras mjölk och i sin tur, så känner bäbisarna smaken av vad deras mamma har ätit.

Baserat på hennes senaste forskning, Julie Mennella i Monell Chemical Senses Center i Philadelphia anser att de här tidiga bröstmjölksexperimentet hjälper spädbarn att utveckla sin egen personliga smakpreferens och såväl ökar deras njutning av vissa smaker.

”Sorten och intensiteten i smakerna som upplevs i bröstmjölk är unika för varje spädbarn och tjänar till att identifiera kulturen i vilken barnet är född,” skriver Mennella.

Jag finner detta spännande. Mitt jobb tillåter mig att utforska mångfalden av Seattles olika smakutbud, min kropp gör att mitt barn också får utforska och ta del av det. Min dotter började leka med fast föda fem månader gammal, och sedan dess , mycket till min förtjusning,  har ivrigt svalt ner revbensspjäll rökt av hennes farfar , rostad zucchini från Local Roots Farm, helstekt gris och pop- upp middag på Beacon Hill , kung lax på Neah Bay Capitol Hill Marjorie och friterade fiskbullar från Jacksons Catfish Corner i Rainier Valley .

Jag älskar tanken på att även innan hennes första möte med fast föda, hade hennes smaklökar redan börjat tala om för henne att hon är en del av en stad fylld med mat från många nationer, ett hushåll som stöder lokala bönder, och en filippinsk familj med en bestående kärlek till fläsk och jäst räkpasta.

Lika spännande som möjligheten att bröstmjölk kan hjälpa min dotter att utveckla en hälsosam aptit i framtiden, är dock verkligheten, att det hjälper henne att leva ett hälsosammare liv just nu och det utan att jag vet om det har min mjölk redan anpassat sig själv till hennes behov.

Barn som ammas har lägre förekomster av förkylning och virus . När de blir sjuka,  så kan ofta återhämta sig snabbare eftersom moderns kropp producerar antikroppar som är specifika för barnets infektion. Detta är en idé som bokstavligen har hållit mig sömnlös i flera timmar på nätterna . Hur exakt ska min kropp kunna skriva min dotter ett recept för sin sjukdom utan en diagnos?

När jag frågar Hinde  så pausar hon, ser rakt igenom Skype från sin dator sin dator och direkt in i mina ögon, säger sedan : ” Om jag berättar det för dig kan jag inte göra det ogjort. Det går inte att ”oveta”. är du säker?
(Svarade: Jaaaaoooo.)

Enligt Hinde, när en bebis diar vid sin moders bröst, skapas ett vakuum . I detta vakuum, sugs barnets saliv tillbaka in i moderns bröstvårta , där receptorer i hennes bröstkörtel läser dess signaler. Detta saliv som ” barn spottar tillbaka ”, som hon härligt beskriver det, innehåller information om barnets immunstatus . Om bröstkörtel receptorerna påvisar förekomsten av patogener, så de tvingar moderns kropp att producera antikroppar för att bekämpa dom , och de antikroppar färdas genom bröstmjölken tillbaka in i barnets kropp,där de bekämpar infektionen.

Samtidigt som det är medicin, är bröstmjölk en privat konversation mellan mor och barn . Medan min dotter saknar ord, gör det möjligt att med amning för henne att berätta exakt vad hon behöver. De budskap som vi skickar varandra är bokstavligen gjorda av oss själva , och de berätta om vad som händer i våra liv just nu.

Redan innan barn har något begrepp om tid, hjälper bröstmjölk dem att skilja vissa timmar från andra timmar, natten från dag. Talar faktiskt om för henne när hon ska sova.
(Roger säger: Att du ”drogar” henne så att hon ska följa din dygnsrytm.)

”Mjölk är så otroligt dynamisk”, säger Hinde . ” Det är hormoner i bröstmjölk , och de återspeglar hormoner i moderns cirkulation. De som hjälper underlätta barns sömn eller vaknar upp finns i mjölken. Och om dagen mjölk kommer att ha en helt annan hormonell miljö än nattmjölk.”

Mors mjölk informerar barn om inte bara om det som händer nu, men också det förflutna. Återgå till moderns fettsmältande, Hinde förklarar att mödrar som är vegetarianer i vuxen ålder, men åt kött som tonåringar, har lagrat fettsyror som är specifika för djur. När de mobiliserar fett för att producera bröstmjölk, får barnen ta del av dessa näringsämnen.

”Du har information om hela din livstid som kan finnas i din mjölk ”, säger Hinde . ”Mjölken berättar för barnet om världen modern har bott i. ”

Men ännu mer än i världen jag har bott i, blir jag rörd av tanken att ,utan ord , bmin berättar jag för min dotter om mig själv, mitt liv.

Bröstmjölk pekar också på en framtid av spännande möjligheter. Nyligen har forskare upptäckt att pluripotenta stamceller, stamceller som har förmågan att bilda någon av de mer än 200 olika typerna av celler, som återfinns i vuxna mänskliga kroppar, är närvarande i bröstmjölk. Den enda andra plats dessa celler har hittat är embryovävnad.

” Det finns massor av etiska frågor med embryonala stamceller ”, säger Hinde . ” Men bröstmjölk kan bli en källa till stamceller som potentiellt kan omvandlas till en cell i kroppen. Det finns en enorm potential för regenerativ (förnybar) medicin .

Trots att tekniken inte finns för att göra ersättningsvävnad för personer med sjukdomar vars organ dör. Så hat vi ändå en diskussion kring det, tack vare bröstmjölken.
Det låter som att det är science fiction, säger Hinde, men de här sakerna anses som möjliga nu, säger Hinde.

För att nå den framtiden kommer vårt samhälle att behöva inse det riktiga värdet på bröstmjölk.  Men som det ser ut,  finns det många ekonomiska , kulturella och politiska hinder som står mellan ett barns mun och mammas bröst .

Under 2000 årtusendet i USA, feminism, med delvis hjälp av feminism  och delvis med hjälp av bekvämlighet, kunde man underlätta för att bidra till ökat antal kvinnor i arbetslivet. Även om detta var en stor sak för jämställdhet, flyttade det fokus från bröstmjölk, vilket innebar att medicinska och statliga institutioner vände sig bort från det också.

” Du har två generationer som förlorade den kulturella kunskapen och det sociala kapitalet av denna information ”, säger Hinde . ” Vi ser verkligen brottas i dag med en urholkning av social kunskap och sociala stödnätverk som underlättar amning och information om vad bröstmjölk är. ”
Det finns vikt i att prioritera amning eftersom vi vet med säkerhet att det är vad som är bäst för ett barn, allt annat är bara samma.

Men när är något ens jämbördigt?

Jag ammade eftersom jag har tur, kunde välja och kan fysiskt . Jag har en stödjande make, en otrolig mamma som vakar dotterdottern tre dagar i veckan gratis, och en arbetsplats som tillåter mig att utöva alla mina ammande rättigheterna enligt av Affordable Care Act . ( För att undvika missförstånd, mödrar, har du rätt till dessa saker: rimlig paus tid att pumpa/amma bröstmjölk i ett år efter ditt barns födelse varje gång du upplever behov av att få ut mjölk , och en plats för att pumpa/amma , annat än ett badrum, som är avskärmad från insyn och fri från intrång från medarbetare och allmänheten.)

Men många kvinnor har bokstavligen inte har råd att arbeta och skicka sina barn till dagis, eftersom de inte kan få ett jobb som betalar tillräckligt för att motivera kostnaden (USA). Och en del mammor möter motstånd när de utövar sina rättigheter stödda genom Affordable Care Act.

Vi kan inte förvänta oss att värdet av amning att bara sippra ner till mödrar i skyttegravarna, som pumpa långt bort i trånga kontor och städsrkubbar, har flera jobb , betalar över betydande delar av inkomster till dagvård , och, ja , trött och nära bristningsgränsen, förbanna sin egen önskan att fortsätta utfodra sina barn med mjölk- Vi måste anstränga oss för att nå alla mödrar, inte bara de aktivt söker stöd och information.

Det står mycket mer på spel än barnets hälsa . ” Amning är en av de viktigaste folkhälsoinsatser som vi faktiskt kan göra ”, säger Hinde . ” Eftersom vi vet att en hel del av vår ämnesomsättning, neurobiologi och immunförsvaret är formade av bröstmjölk och att dessa har livslånga påverkan på hur våra kroppar fungerar .

Vi vet att amning kan hjälpa barn att undvika sjukdomar som manifesterar senare i livet, som typ 2-diabetes och högt kolesterol. Vi vet också att mörkhyade människor löper 2,2 gånger större risk än vita människor att utveckla typ 2-diabetes, medan Native Americans löper 2,8 gånger så stor risk, mörka och Native Americans har de två lägsta andelen påbörjade amning av alla raser och etniska grupper i USA.

Just nu saknar vi den samhälleliga, institutionella och kulturella stödstruktur för att hjälpa mödrar uppfylla sina ammande mål. Om vi säger till kvinnor att de ska amma exklusivt i sex månader, bör vi ge dem, åtminstone, samma belopp, sex månader, betald ledighet av familjeskäl . Till synes allt om amning, som under de första månaderna lätt tar upp åtta timmar om dagen, är i strid med att hålla nere heltidsarbete .

Vilken information går förlorad som våra kroppar berättar för oss, går förlorad när vo spenderar dagarna ifrån varandra?

Min dotter föddes under den grå filt av Seattles höst, men nu när hon äter fast föda, så tänker jag på henne som en sommarbäbis . Hon har besatt av Yakima nektariner och körsbär, liksom Skagit jordgubbar och blåbär i början av sommaren. Hennes första tomat en liten, vacker underbar ”sweet 100″ (märke på tomat) plockade från vår trädgård – var fortfarande solvarm när hon bet i den, sprutar frön och saft på hennes kläder och ansikte. Hon verkar gilla smaken av italienska plommon som vår granne John låter oss välja från sitt träd, lila som blåmärken, ännu mer än jag gör .

Amning är en intensiv relation, men i slutändan en, som varar bara en kort tid. Som min dotter äter mer, hon ammar mindre. Vi introducerade komjölk häromveckan och hon knappt tycktes märka skillnaden.

Förra helgen, fick hon 38.3 i  feber. Hon var nedstämd, oförmögen att sova och okaraktäristiskt ointresserad av att äta även de älskade björnbär vi plockat från tistlar några kvarter från vårt hus . Så vi ammade stället.

När jag höll henne nära, hennes kropp kändes het och bräcklig , försökte jag föreställa hennes saliv fara in i min kropp, mina bröstkörtlar tolka det, min kropp producerar hennes medicin , mina bröst ger försvar mot det hon kämpar mot . Och medan jag förstått att dessa saker händer, s¨kändes det inte annorlunda, bara precis samma mjuka , bekant kittling av tungan mot min bröstvårta .

Från det ögonblick som min dotter lämnat min kropp, har jag förstått att jag är hennes mamma  och att det är en livslång process av separation, att släppa taget. Men i det ögonblicket, drog jag henne närmare.  Jag lutade mig in, som om jag kan faktiskt höra hennes kropp viska till mig.

Länk till originalet:
http://www.thestranger.com/features/feature/2015/08/26/22755273/the-more-i-learn-about-breast-milk-the-more-amazed-i-am

Det är fritt översatt. Klockan sent på natten. Jag är skittrött. Men tyckte det var viktigt att det här är relativt lättläst för alla. Inte bara på engelska eftersom många ord ramlar betydelsen bort på när man inte aktivt använder ett språk.
Det är inte min bästa översättning, snarare en av de sämre, men det är det bästa jag förmår just nu. Vill någon göra en bättre är den välkommen här.
Nu, ska jag rasa i säng och amma lite.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>