Så här lite tid får barn med sina föräldrar

Roger bloggar.

Leklandet i Falun. Lily har svårt att varva ner. Stimmigt. Högljutt. Barn som var helt trasiga och sönderstressade. De var många. Dagis hela året och när man väl är ledig tar man med sig barnen till leklandet. Där föräldrarna satt och blippade med sina mobiler. Sådärja.
Kvalitetstid med barnen.

Vi delar dygnet i tre 8 timmars perioder.

Sova 8 tim.
Arbete /dagis 8 tim
Övrig tid 8 tim

Ett barn som får vara hemma med en sk hemmaförälder får 8 tim kvalitetstid per dag.
På en vecka blir det 40 tim kvalitetstid för det här barnet. Plus lördag och söndag. Det blir 56 timmar kvalitetstid per vecka.

Barn på dagis får 16 tim kvalitetstid med sina föräldrar, per vecka, lördagar och söndagar.

Dagisbarn får väldigt lite kvalitetstid med sina föräldrar jämfört med barn som är hemma.

Det innebär att.. för att de barnen ska få lika mycket kvalitetstid med sina föräldrar, som Lily får på ett år, om de bara fick helger för att komma ifatt.. så skulle det ta dom två och ett halvt år.
Lily får två och en halv gångs mer tid med sina föräldrar än barn på dagis.

Då kan man ytterligare fråga sig hur många helger, föräldrar lämnar bort sina barn över just helgen för att föräldrarna ska få vila upp sig lite. Säg 10 timmar hos mormor/morfar/farmor/farfar. Det är väldigt lite tid med en primär anknytningsperson, en mamma eller pappa.

På ett år får Lily 56 timmar per vecka i kvalitetstid med minst en av sina föräldrar.
Det är 52 veckor på ett år. Vilket blir 2912 timmar kvalitetstid på ett år totalt. Som Lily har/får.

Ett barn som går på dagis heltid dvs 8 timmar per dag får 832 timmar på ett år i kvalitetstid.

Här finns utrymme för barnvakt och aktiviteter som fotboll, dans, ridning. Vilket ger ännu mindre kvalitetstid.

En förälder med en 5 åring (som gått på dagis från 1 års ålder, 8 tim per dag) har spenderat mindre kvalitetstid med sitt barn än vad vi har med Lily som bara är 3 år.

En 5-åring har inte samma behov av kvalitetstid som en 2-åring men det är ju tid som man aldrig kan få igen.
Det är svårt eller omöjligt att grunda ett barn igen, ge ett barn en trygg anknytning och en bra grund att stå på i framtiden. Det går att laga men det kräver mer än, det en hemmaförälder lägger ner från början.

Det är konstigt att man inte vill vara med sina barn.
Det var fullt där. Vi var där en timma. Parkeringen var full. Barnen där inne betedde sig som apor. Vår dotter vet att man inte får kasta bollar på andra. Att man inte får kasta bollar inne. De trängde sig. Det var så många barn som inte kunde de sociala koderna. Vår dotter på 3 år betedde sig bättre än 7-8 åringarna. Dagisbarn som inte är vana vid blandade åldrar. Som bara umgås med jämnåriga. Slog varandra med innebandyklubbor. Det var lyckligtvis inhägnat med nät.
Det var kaos. De sålde öronproppar. 5 kr paret.
Lily hade roligt men var en aning orolig efter att ha träffat väldigt många barn utan gränser. Speedade barn. Stressade barn.
De borde ha fått mer tid i skogen.
Då sover man bra. Då sover barnen tidigare. Oftast. Det ger nog mer harmoniska barn också.

/Roger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>